185122.jpg

Lauantaina 9.9. nähtiin Helsingin keskustassa "hieman sekasortoa". Asialla eivät olleet anarkistit vaan Suomen ennen niin luotettava ja rauhallinen poliisi. Apulaisoikeusasiamies ja tietosuojavaltuutettu tekevät nyt kumpikin omaa selvitystään poliisin toimista. Apulaisoikeusasiamies kertoi poliisin toimista tehtyjen kanteluiden määrän olevan poikkeuksellisen suuri.

Viime lauantaina Helsingissä rauhallisesti sujuneen suurmielenosoituksen jälkeen menin katsomaan median paljon mainostamaa anarkistien mielenosoitusta Kiasman eteen. Paikalla hengaili paljon nuoria ja poliisi oli näkyvästi esillä tarkastaen reppujen sisältöjä ja henkkareita kysellen. Mitään ei tapahtunut. Sitten mellakkapoliisit piirittivät paikan joka puolelta. Mottiin jäi ehkä 20-30 anarkistin näköistä nuorta, monta teiniä sikspäkkeineen, useita median edustajia, koiran ulkoiluttajia, turisteja, ohikulkijoita, useita vanhempia ihmisiä ja toistasataa tavallista nuorta, jotka olivat tulleet paikalle mielenkiinnosta. Aivan alussa motista pääsi ulos, jos oli vanhus tai tv-kuvaaja. Muut poispääsyä tiedustelleet torjuttiin tylysti. "Mellakoikaa ensin vähän".

Ajan kuluessa kiasman edustalla nähtiin piirileikkiä, yhteislaulua ja capoeira-esitys, joka kuitenkin loppui lyhyeen, kun poliisi tiivisti saartoaan. Turhautuneet yrittivät puskea poliisin saarrosta läpi huonolla menestyksellä. Ehkä noin kahden tunnin jälkeen kuulin poliisin kuulutuksen, jossa kehoitettiin hajaantumaan ja kerrottiin, että paikalle jäävät syyllistyvät rikokseen. Poliisi ei kuitenkaan päästänyt ketään pois. Saarron sisällä haahuillut hyvin järkyttyneen näköinen vanhempi nainen ohjattiin muiden saarrettujen toimesta poliisin luo ja hän pääsi ulos. Näin kuulemma toimittiin myös kahden itkuisen nuoren tytön kanssa.

Pulloja heitelleet olivat pääasiassa tyhmiä humalaisia, joita kiasmalta joka lauantai-iltana löytyy.

Anarkisti: "Älä heittele noita pulloja enää".
Nuori humaltunut mies: "Mutta kun pitää taistella".
Anarkisti: "Niin, muttei toi ole oikea keino".

Yksi nuori mies poimi maasta tyhjän pullon ja ojensi sitä poliisille, jottei kukaan pääsisi sitä heittämään. Poliisi löi pullon rikki ja pisti miehen nippusiteisiin bussiin putkaa odottamaan.

Lopulta poliisi alkoi hitaasti päästämään ihmisiä yksitellen saarrosta pois. Tosin, jos et ollut tarpeeksi kiltin näköinen tai jos sinulla sattui olemaan huivi, ulos ei ollut asiaa.

Saarrosta lopulta pois päästyäni ja näytettyäni henkkarit ja kasvot poliisin videolle löysin mannerheimintiellä lasipalatsilla koko tien levyisen mellakkapoliisirivin, jonka edessä oli suuri joukko lauantai-illan juhlijoita. Mediassa nämä ihmiset näyttävät usein kääntyneen mielenosoittajiksi ja anarkisteiksi. Tapahtumia ei ole vaikea ennustaa, kun suuri mellakkapoliisirivistö viedään lauantai-iltana Helsingin keskustaan tönimään ihmisiä. Keskusta rauhoittui taas myöhemmin illalla poliisien lähdettyä.


Poliisin kynnys kiinniottoon näytti koko illan aikana olevan hyvin matala. Ihmisiä pistettiin katuun poliisiin valokuvaamisesta, poliisille puhumisesta tai vain naamakertoimen perusteella. Kaikki tasavertaisia lain edessä? Jostain luin, että poliisijohto oli antanut ohjeen suhtautua erityisen tiukasti tietyn ikäisiin ja tietyn vaatetuksen omaaviin.

Poliisin kommunikointi tuona iltana oli surkeaa. Poliisin kuulutukset kuuluivat vain lähialueelle ja yksittäiset poliisit eivät antaneet minkäänlaisia ohjeita ihmisille. Kun turistit tiedustelivat poliisilta englanniksi mitä on tekeillä, poliisi pysyi joko tuppisuuna tai huusi heille suomeksi.

Hesarin keräämiä paikallaolijoiden kertomuksia.
Vanhan edustalta kiinniotetun Viiman blogientry.
Kiasman edestä kiinniotetun kertomus.
Satiirilehti: Poliisi: Mellakka sujui hyvin.

Poliisin lausunnot ja jotkut median kirjoitukset lauantai-illan tapahtumista ovat täysin eri maailmassa kuin paikalla olleiden, tapahtumia todistaneiden ihmisten.

Onneksi kenellekään ei käynyt pahasti. Toivottavasti ensi kerralla myös ihmisten oikeuksia kunnioitetaan eikä syyttömiä vangita vaikka maailmalla ennaltaehkäisevät hyökkäyssodat ja ihmisten profilointi ulkonäön perusteella yleistyy. Eittämättä poliisin työ on vaikeaa.

Tässä Matiaksen kokoama laaja linkkilista illasta.