Kanadalainen lehti
The Globe and Mail kirjoittaa pari päivää sitten ilmestyneessä artikkelissaan, että alunperin ensi maanantaiksi aukeavaksi suunniteltu Iranin öljypörssin käynnistymistä on pitänyt lykätä ainakin useilla kuukausilla, kenties jopa vuodella.

"Despite repeated reports over the past 18 months or so that the planned bourse would finally open for business on March 20, 2006 [...] the start date has been postponed by at least several months and maybe more than a year."

Iranin öljyministerin erikoisneuvonantaja Mohammad Asemipur kertoo, että pörssi voisi aueta kansainväliselle kaupalle tämän vuoden keskivaiheilla. Pörssin auettua kauppaa käytäisiin aluksi vain öljy- ja kaasujohdannaisilla tuotteilla (erilaisilla polttoaineilla) ja raakaöljy tulisi mukaan vasta viimeisenä. Raakaöljyn mukaantulo voisi Asemipurin mukaan kestää jopa kolme vuotta.

Myös brittiläinen
konsultti Chris Cook, Iranin öljypörssihanketta ajavan yhtymän jäsen, kertoo että raakaöljyn saamiseen pörssiin kestää vähintäänkin vuoden.
Chris Cook on IPE:n entinen johtaja. Nykyään IPE:n (International Petroleum Exchange) nimi on ICE (Intercontinental Exchange). Se on Euroopan johtava energiafutuuri ja -optiopörssi.

Tuleva pörssi tulee sijaitsemaan persianlahdella Kish'n saarella, Iranin verovapaalla alueella.


Mitä pörssin vaikutukseen dollariin tulee, Asemipur kieltää että pörssi voisi vahingoittaa Yhdysvaltain taloutta. Myös sen, millä valuutalla kauppaa käydään, tulee hänen mukaansa päättämään markkinat eikä Iranin hallitus. Öljykauppa euroissa olisi ainakin alkuvuosina hankalaa, koska euroja ei yksinkertaisesti ole maailmalla tarpeeksi kierrossa.

Cook viittaa
Asia Times Onlinessa julkaistuun William Engdahlin artikkeliin:

"For the euro to begin to challenge the reserve role of the U.S. dollar, a virtual revolution in policy would have to take place in Euroland," Mr. Engdahl wrote. "First the European Central Bank . . . would have to surrender power to elected legislators. It would then have to turn on the printing presses and print euros like there was no tomorrow."

Dollarin asemaa keskuspankkien reservivaluuttana voisi, Engdahlin sanoin, uhata vain täysimittainen sodanjulistus Yhdysvaltain suurvalta-asemaa vastaan. Ja sitä mikään valtio tai valtiokoalitio ei vielä ole halukas tekemään.