Tänään yliopistolla oli pieni tapahtuma, missä oli asiaa YK:sta. Siellä oli puhumassa mm. Pekka Haavisto (vihreiden kansanedustaja 87-95, ympäristö- ja kehitysyhteistyöministerinä 95-99. Sen jälkeen ollut YK:n hommissa. Viimeksi YK:n ympäristönohjelman UNEP:n asiantuntijana konfliktialueilla, mm. Afganistan, Irak, Sudan/Darfur).

Haaviston mielenkiintoisia juttuja olisi kyllä mieluusti kuunnellut toisenkin tunnin. Hän kertoi kysyttäessä esimerkiksi, että Yhdysvaltojen nimittämää, uutta YK:n suurlähettilästä John Boltonia pidetään YK:ssa lähinnä vitsinä. Sitä hän varmasti onkin. Bolton on kokouksissa usein yksin kaikkien muiden mielipidettä vastaan. Miehellä on sen verran kyseenalainen öykkärin maine, ettei USA:n kongressi kesällä hyväksynyt hänen nimittämistään YK:hon. Hän on kuitenkin G.W. Bushin oma mies, joten heti kongressin lähdettyä kesälomalle presidentti lähetti Boltonin matkaan omalla, tilapäisellä valtuutuksellaan. John Boltonin ehdotus vuonna 2000 YK:n turvallisuusneuvoston uusimiseksi oli, että sinne pitäisi hänen mielestään jättää vain yksi pysyvä jäsen, Yhdysvallat. Yhdysvaltojen asenne YK:ta kohtaan on kuulemma muuttunut radikaalisti sen jälkeen kun valta vaihtui vuonna 2000 Clintonilta Bushin hallinnolle.

Kansalaisjärjestöjen ja suuryhtiöiden osallistumisesta YK:n kanssa ympäristö- ja ihmisoikeuskysymyksiin puhuttiin myös. Eräästä öljyrikkaasta Afrikan maasta paikalliset kansalaisjärjestöt ahdistivat aktiivisella toiminnallaan ja kovalla kritiikillä länsimaiset öljy-yhtiöt ulos. Maassa toimivalle kiinalais-yhtiölle ne eivät voineet mitään, koska se ei suostunut minkäänlaiseen kanssakäymiseen kenenkään kanssa ja oli hyvin sulkeutunut.
Eli Kiina on monella tapaa hankala keskustelupartneri, kun kyse on jostain muusta kuin puhtaista taloudellisista intresseistä.

Myös itselleni tuntemattoman Darfurin tilanteen ongelmista Haavisto kertoi havainnollisesti. Se oli oikeasti mielenkiintoista, vaikka tuo varmasti kuulostaakin kaukaiselta ja tylsältä.

-----
Ja päivän linkkivinkit.

-Onneksi edes jotkut osaavat suhtautua viime viikkoina kovasti hypetettyyn lintuinfluessaan asianmukaisella vakavuudella (11Mt)
-Ameriikan Georgen suosio on kovasti laskussa, mutta osaa hän ainakin kertoa mojovia vitsejä.
-----
LISÄYS 11.11.:
YK äänesti 8.11. vuosittaisen äänestyksen Kuuban kauppasaarrosta. Kuten kaikkina 14 edelliselläkin kerralla äänestys päättyi kauppasaartoa vastaan. Kansainvälisten lakien vastaista kauppasaartoa puolustaa vain USA, Israel ja Marshall-saaret. Muut ~180 maata ovat kauppasaartoa vastaan.
Yhdysvallat ei pura saartoaan