Lupasin aikaisemmin kirjoittaa tämän kuun 20. päivä avattavasta Iranin europohjaisesta öljypörssistä, joka voisi myös olla syynä Yhdysvaltojen viime aikaisille uhitteluille. Tarjoankin laiskuudessani vain sekavia linkkejä englanninkielisiin pitkiin artikkeleihin, joiden suomentaminen ja lyhentäminen vaatisi liikaa töitä.

Jussi Sinnemaa tiivistää Suomen Rauhanpuolustajien jäsenlehdessä aiheen sen verran hyvin että tyydyn (omassa kirjoitustaidottomuudessani) lainaamaan vain häntä:

"Monet talousasiantuntijat ovat esittäneet, että todellinen syy USA:n mahdolliseen hyökkäykseen Iraniin on ns. petrodollarin puolustaminen. Raakaöljy hinnoitellaan perinteisesti dollareissa, joten kaikkien öljyntuojamaiden täytyy omistaa suuri määrä dollareita, jotta ne voivat ostaa öljyä. Teknisesti kyse on pitkälti siitä, että niiden täytyy voida säilyttää oman valuuttansa arvo dollariin nähden. Iran on ilmoittanut avaavansa maaliskuussa Teheranissa uuden öljy- ja kaasupörssin, jossa raaka-aineet hinnoitellaan dollarien asemesta euroissa. Mikäli Teheranin uusi öljypörssi lähtee hyvin käyntiin ja monet maat osoittavat halua ostaa ja myydä öljyä ja kaasua euroissa, tämä voisi heikentää dollarin asemaa merkittävästi ja ajaa USA:n muutenkin ylivelkaantuneen talouden syvään lamaan (josta luonnollisesti kärsisivät kaikki maat mutta etenkin USA sekä Israel, jonka talous perustuu pitkälti USA:lta saatuun tukeen). On mielenkiintoista, että Teheranin öljypörssi on tarkoitus avata maaliskuun lopulla, ja joidenkin lähteiden mukaan Israelin armeija on ilmoittanut maaliskuun lopun takarajaksi sotilaallisten iskujen alo
ittamiselle."
[Jussi Sinnemaa: Iranin ydinohjelma ja tuleva kriisi]

Yhdysvaltain keskuspankki Federal Reserve lopettaa 23.03.2006 M3-luvun julkaisemisen. M3-luvusta näkee parhaiten maailmalla liikkuvien dollarien määrän.

Ylipäätään kaikki maat, jotka ovat vaihtaneet kaupankäyntinsä valuutan dollarista euroon ovat saaneet tuta Yhdysvaltojen kiukun: Irak, Syyria, Venezuela ja Iran.

Saddam Hussein
ilmoitti syyskuussa 2000, että Irak ei enää myisi öljyä dollareita vastaan, vaan päätti vaihtaa Irakin öljyvientivaluutaksi euron. Tämä nosti Irakin öljytuloja kun euro vahvistui dollariin verrattuna. Tällöin USA:n hallinnossa nousi tarve hyökätä Irakiin. Miehityksen jälkeen uudelleen käynnistynyt öljymyynti palasi euron sijasta dollarivaluuttaan. Bushin hallinto suoritti tämän valuutanvaihdon huolimatta sen haitallisuudesta Irakin öljyvientituloille. [18.04.2003, Dr. Gavin R. Putland: The War To Save The U.S. Dollar]
 

BBC: Syria has switched all of its government foreign exchange dealings from dollars to euros (
14.02.2006). BBC sanoo kyseessä olevan Syyrian poliittinen irtiotto Yhdysvalloista. Onko kyse siitä, vai luottamuksen menettämisestä dollariin?

Vuonna 2001 Venezuelan Venäjän lähettiläs puhui maansa vaihtavan euroon öljyn kaupankäyntivaluuttana. Siitä vuoden sisällä Venezuelassa tapahtui vallankaappausyritys presidentti Hugo Chavezia vastaan, jonka takana - tai vähintäänkin vahvana tukea oli raporttien mukaan CIA. Nyt Venezuela on suorittanut valuutan vaihdon ja välit yhdysvaltoihin ovat pahasti tulehtuneet. VHeadline: Venezuelan move to replace US$ with the €uro upsetting Washington

Maailmalla on kuulemma laajemmaltikin suurta kiinnostusta euroon, mutta vain rohkeimmat maat ovat siirtyneet kokonaan sen käyttöön. Jos/kun dollarin arvo vähenee, siitä jo luopuneet maat hyötyvät muihin nähden enemmän.

WorldNetDaily (03.02.2005): Gates, Buffett, China 'run from dollar'. Maailman kaksi rikkainta miestä ovat jo menettäneet uskonsa dollariin. He ovat vaihtaneet varojansa euroon jo parin vuoden ajan.

Ron Paul: The End of Dollar Hegemony
. Kongressiedustaja (liberaali republikaani) Ron Paulin puhe Yhdysvaltain edustajainhuoneen edessä 15.02.2006. Oikein hyvä teksti, vaikka lähteekin hitaasti liikkeelle.

2005, William R. Clark: Petrodollarisodat: dollari, euro ja Iranin tuleva öljypörssi (lyhennelmäni artikkelista tässä)

Europe 2020: March 20 to 26, 2006: Iran-USA release global world crisis (15.02.2006).
Europe 2020, European Institute of Political Anticipation on ranskalainen tulevaisuusklubi, joka ennakoi ennen muuta EU:n poliittista ja institutionaalista tulevaisuutta. Tekstissä ennustetaan, että maaliskuun lopussa Iranin öljypörssi ja Federal Reserven M3-luvun piilottaminen laukaisevat jännitteitä monella rintamalla: luottamus dollariin, USA:n talous, tuleva öljykriisi, muslimimaailman jännitteet.

Gracchus Jones: The Washington Post and the Coming Crash (04.01.2006)

Sveitsiläisen sijoitusguru Marc Feberin näkemyksiä maailmantalouden tilasta: Marc Faber ArchivesHän ennustaa dollarin romahtavan ja Yhdysvaltojen talouden romuttuvan (mm. Bill Gates tilaa tämän hepun uutiskirjeitä).

Chris Cumming: Iranian Oil Exchange - Declaration of War? Lyhyt ja hyvä kirjoitus aiheesta.

Michael Keefer: Petrodollars and Nuclear Weapons Proliferation: Understanding the Planned Assault on Iran (10.02.2006)

 
F
intan Dunne, BreakForNews: Get Ready For Financial Hurricane Katrina (28.12.2005). Tämän kirjoituksen mukaan USA:n ja EU:n eliitti on valmistutunut dollarin alamäkeen jo kauan ja että Yhdysvalloista tehdään tulevan laman jälkeen halvan työvoiman maa, jossa korkean teknologian sotateollisuus jyllää ja kansa pidetään kurissa poliisivaltion voimin.

Sijoittajan päiväkirja-blogin ajatuksia Iranin Öljypörssistä (kts myös kommentit).


Heather Wokusch: WWIII or Bust: Implications of a US Attack on Iran (18.02.2006). Ajatuksia Yhdysvaltain mahdollisesta hyökkäyksestä Iraniin.

Ja wikipediassa on tuttuun tapaan laaja linkkilista aiheeseen liittyvistä artikkeleista.


Käsittääkseni Yhdysvaltain talouden ja dollarin alamäki ovat nähtävissä jo ilman europohjaisia öljypörssejäkin. Vaikka Iranin öljypörssi ei käynnistyisikään, suunta on selvästi sama.
Vuoden 2005 kauppavaje oli ennätykselliset $725.8 miljardia. Se on kasvanut huimasti viime vuodet. Ja velkaa Yhdysvallat ottaa joka vuosi lisää.


(Tämä vuodatus.netin tekstinkäsittelysysteemi on käsittämättömän buginen. Syytettäköön sitä vaihtelevista fonteista.)