crimes%20against%20nature.jpg
Robert F. Kennedy, Jr.: Crimes Against Nature
. How George W. Bush and His Corporate Pals Are Plundering the Country and Hijacking Our Democracy.
HarperCollinsPublishers. New York 2004, 244 s.

Yhdysvaltojen tunnetuin ympäristöasianajaja Robert F. Kennedy Jr. julkaisi vuonna 2004 tärkeän mutta Suomessa vain vähän tunnetun tietokirjan Crimes Against Nature. Kirja keskittyy Bushin hallinnon luontoa ja ympäristöä vahingoittaviin toimenpiteisiin. Kirjan sisältö ilmenee sen suoraan asiaan menevästä alaotsikosta "Miten George W. Bush ja hänen yhtiökaverinsa ovat ryöstämässä maata ja kaappaamassa meidän demokratiaamme".

Kennedy väittää, että Bushin hallinnon harjoittama ennennäkemätön yhtiökaveruus (corporate cronyism) uhkaa nyt yhdysvaltalaisten terveyttä, kansallista turvallisuutta ja kansanvaltaa. Yksioikoisessa yksityisen voiton ja henkilökohtaisen vallan tavoittelussaan Bush ja hänen hallintonsa ovat vesittäneet kaikki ne lait, jotka ovat viimeiset kolmekymmentä vuotta suojelleet kansakunnan ilmaa, vettä, valtion maita ja villiä luontoa. Bushin hallinto on siirtänyt kansallisvarallisuutta presidentin poliittisille lahjoittajille samalla, kun se on heikentänyt kaikkien muiden elämisen laatua.

Crimes Against Nature tekee selkoa siitä, miten hallinto on järjestellyt luontoa tuhoavat toimensa lähes täysin julkisen valvonnan ulottumattomissa ja yhteistyössä niiden teollisuudenharjoittajien kanssa, joiden toimintaa lakien on tarkoitus säädellä ja valvoa, ja jotka itse asiassa ovat tunnetuimpia ympäristön saastuttajia. Kennedy osoittaa, miten Bushin hallinto on pettänyt suuren yleisön manipuloimalla, tieteellisen tiedon salaamisella, hallintoviranomaisten ja virkamiesten pelottelulla sekä naamioimalla agendansa orwellmaisella kaksoispuheella (doublespeak).

Kennedy kuvaa käytännön esimerkkien kautta, miten rappeuttava vaikutus yhtiökorruptiolla on ollut ja on yhdysvaltalaisiin ydinarvoihin: vapaamarkkinakapitalismiin ja demokratiaan. Bushin hallinnon häikäilemätön politiikka on polkenut jalkoihinsa kaikki entiset arvossa pidetyt aatteet ja järjestelmät. Lokaan on tallattu muun ohella lain kunnioitus, julkinen terveydenhoito, tieteellinen rehellisyys ja pitkän tähtäimen taloudellinen vitaalisuus. Tuo kaikki on uhrattu yhden ainoan nimeltä mainitsemattoman paheen nimissä – yhtiöahneuden (corporate greed).

Kennedy tietää mistä kirjoittaa. Ympäristöasioihin syvällisesti perehtyneenä asianajajana hän on oikeustaisteluissa ympäristön pilaajia vastaan edustanut lukuisia Bushin hallinnon nujertamia luonnonsuojelu- ja ympäristöihmisiä samoin kuin perinteisiä konservatiivisia maanviljelijöitä ja kalastajia. "Poikkeuksetta", hän kirjoittaa, "nämä ihmiset pitävät nykyistä hallintoa suurimpana uhkana ei ainoastaan heidän toimeentulolleen vaan myös heidän arvoilleen, heidän yhteenkuuluvuuden tunteelleen ja heidän ajatukselleen siitä, mitä amerikkalaisena oleminen merkitsee."

Johdantoon ja yhteentoista lukuun jakautuva kirja antaa lohduttoman ja pelottavan kuvan maailman ainoan supervallan tilasta. Yhdysvallat näyttäytyy Bushin hallinnon jäljiltä luonnon- ja ympäristönsuojelun kehitysmaalta, jolla ei itse asiassa ole toivoa: maan jättiläismäiset ympäristötuhot näyttävät korjaamattomilta.

Kennedyn tärkeässä teoksessa ei ole amerikkalaisen unelman edellyttämää happy endiä. Kirjan viimeinen luku päättyy seuraavaan toteamukseen: "Jos amerikkalaiset tietäisivät totuuden, useimmat heistä jakaisivat raivoni siitä, että tämä presidentti sallii yhtiökaveriensa varastaa Amerikan meidän lapsiltamme."

Entinen New York Cityn apulaispiirisyyttäjä Robert F. Kennedy, Jr. on muun muassa luonnonvarojen puolustusneuvoston (Natural Resources Defense Council) vanhempi lainopillinen neuvonantaja. Hän kirjoittaa selkeästi, koskettavasti, asiantuntevasti. Tyylitaiturina hän tekee vakuuttavasti perustellulla kirjallaan täyttä kunniaa edesmenneelle, salamurhatulle isälleen, Robert F. Kennedylle.

Tapio Kuosma: Elonkehä 15/2005

 - - -
Robert F. Kennedy Jr. puhui 1.3.2006 tuhatpäiselle yleisölle mm. Yhdysvaltain mediasta.
Robert F. Kennedy Jr:n pitkä artikkeli Rolling Stone-lehdessä 2003