Pentagon esitteli helmikuun alussa Quadrennial Defence Review-nimisen raportin Yhdysvaltain tulevasta sotilaallisesta strategiasta. Siinä kerrotaan, että Yhdysvallat laajentaa terrorismin vastainen sodan maailmanlaajuiseksi Pitkäksi sodaksi (The Long War) ja että sotilasmenoja lisätään rutkasti. Yhdysvaltain uudessa strategiassa taistellaan ääri-islamia vastaan kaikkialla maailmassa.

Raportin esitellyt puolustushaarojen komentajien puheenjohtaja, kenraali Peter Pace jatkaa aiemmin omaksutun pelon ilmapiirin ylläpitämistä:

Elämme tämän suurenmoisen maan historian kriittisiä aikoja. Meitä uhataan tavoilla, joita emme osanneet odottaa. Edessämme on säälimätön vihollinen, joka haluaa tuhota elämäntapamme. Tulevaisuutemme on epävarma.
50140.jpg

Seuraavaksi otteita Kai Hirvasnoron aiheesta kirjoittamasta jutusta.

Yhdysvaltain puolustusbudjetti tulee ensi vuonna olemaan yli 500 miljardia dollaria. Presidentti Bush esittää siihen seitsemän prosentin lisäystä. Jos esitys menee läpi, Yhdysvaltain puolustusbudjetti on 45 prosenttia suurempi kuin se, minkä Bush peri presidentti Bill Clintonilta vuonna 2001.

Tiedusteluun ja salamurhiin käytettävien miehittämättömien lentokoneiden määrä lähes kaksinkertaistetaan. Yhdysvallat pystyy tulevaisuudessa iskemään vihollistensa kimppuun missä tahansa maailmassa tunnin kuluttua siitä, kun päätös on tehty.

Raportissa puhutaan myös, että voittaakseen pitkän sodan Yhdysvallat tarvitsee myös muiden maiden apua. Siksi muiden maiden on uudistettava lainsäädäntöään vastaamaan uutta tilannetta.


Strategian mukaan Yhdysvalloilla on johtava rooli järjestettäessä koko maailman turvallisuutta. Kaikki maailman maat pyritään integroimaan tähän Yhdysvaltain johtamaan rakennelmaan. Ja millään ulkomaisella voimalla ei ole asiaa sanella sitä, mitä kuuluu alueelliseen tai maailmanlaajuiseen turvallisuuspolitiikkaan. Myöskään kilpailevia sotilaallisia voimia Yhdysvallat ei tule hyväksymään.

Yhdysvaltain uusi strategia saattaa törmätä vaikeuksiin kansainvälisten sopimusten ja eri maiden suvereeniuden kanssa, siksi selkeästi siinä suuntaudutaan terroristien salamurhiin ulkomailla.


Moniin vaihtoehtolehtiin kirjoittava Robert Dreyfuss on luonnehtinut
strategiaa todelliseksi uuden vuosisadan amerikkalaiseksi projektiksi, uuskonservatiivien hellimäksi neljänneksi maailmansodaksi ja imperiumin käsikirjoitukseksi. Tällä suunnitelmalla vahvistetaan amerikkalaisten sotilaiden läsnäolo kaikkialla.

– Suunnitelma jättää luonnollisesti huomiotta sen tosiasian, että sotilaallinen voima on väärä vastaus radikaaleja islamisteja vastaan. Kuten Irakin sota on todistanut kaikille muille paitsi kovakalloisimmille uuskonservatiiveille, Yhdysvaltain hyökkäykset muslimimaissa tuottavat enemmän terroristeja kuin tuhoavat heitä.


92-sivuinen raportti [PDF]
Quadrennial Defense Review Briefing, Feb. 3, 2006 [MP3], 16MB, 45min.
The Guardian: America's Long War:
"Last week US defence chiefs unveiled their plan for battling global Islamist extremism. They envisage a conflict fought in dozens of countries and for decades to come. Today we look in detail at this seismic shift in strategic thinking, and what it will mean for Britain."

 - - -

Myös Kiinan sotilasmenot ovat jyrkässä nousussa.
Kiinan armeijan budjetti nousee tänä vuonna 14,7 prosenttia viimevuotisesta. Budjetti kohoaa 29 miljardiin euroon (virallisesti ilmoitettu luku). Se on kuitenkin alle kuusi prosenttia Yhdysvaltain vastaavasta.

Vuonna 2003 Yhdysvaltain puolustusbudjetti oli $417 miljardia. Silloin se oli 46 % kaikkien maailman valtioiden puolustusmenoista. Kun Yhdysvaltain summa nyt nousee yli $500 miljardin, voidaanko jo sanoa, että Yhdysvaltain sotilasmenot ovat suuremmat kuin koko muun maailman sotilasmenot yhteensä?
(Yhdysvaltain puolustusbudjettiin ei sisälly Irakin sodan ylimääräiset kustannukset eivätkä Homeland Securityn toimet.)


USA:n viralliset sotilasmenot vuosina 1945-1996.
Arvioita eri maiden sotilasmenoista.

 - - -

Tuo USA:n hallinnon kansalaistensa pelottelu on mielenkiintoinen juttu. Tässä Homeland Securityn READY America -sivusto. Sivustolla ohjeistetaan kansalaisia valmistautumaan terroristihyökkäyksien varalle, tekemään suunnitelma ja kerrotaan mitä kaikkea pitää varastoida hätätilaa varten. Sivulla listataan:
Biological threat!  Chemical threat!  Explosions!  Nuclear blast!  Radiation thread!
Ja sivun alaotsikkossa on: "Don't be afraid."

50154.jpg

Tuolla sivustolla olevasta Ready Kids -osiosta tuli väistämättä mieleen 50-luvun USA:n propagandafilmi Duck And Cover, missä Bert the Turtle opettaa lapsille miten suojaudutaan ydinhyökkäyksen sattuessa.
[ 9min pätkä 64k stream / 97MB MPG ]


duckandcover_bert.jpg

Mutta pelon ilmapiirillä on tarkoituksensa. Kansanedustaja Jyrki Kasvi puki sen hyvin sanoiksi viime viikkoisessa blogi-kirjoituksessaan:

"Pelolla meidät on helppo saada haluamaan asioita, joita meidän oikeasti pitäisi pelätä: valvontaa, joka myydään meille turvallisuutena, kontrollia, joka syötetään meille järjestyksenä."

"Kohta me suorastaan kerjäämme rajoituksia sananvapauteemme, kokoontumisvapauteemme ja yksityisyyteemme."


Kansalaisvapauksien ja yksityisyyden rajoituksia sekä viranomaisten laajennettuja valtuuksia perustellaan terrorismin uhalla. Heidi Hautalakin kirjoitti aiheesta viime vuonna:


"Syyskuun yhdennentoista jälkeen yleisestä turvallisuudesta on tullut ylin perusoikeus, jonka edessä muut, ne varsinaiset perusoikeudet saavat väistyä. Tämä on mahdollista, koska ihmisten pelkoihin on helppo vedota. Ja kun terrorismin pelko valtaa mielet, [kansalaisoikeuksia rajoittavat] lait saadaan nuijittua läpi ennätysajassa ja ilman kansalaiskeskustelua."

Yhdysvalloissa jatkuvalla uhkakuvien luonnilla on myös kansaa yhtenäistävä vaikutus. "Meidän on osoitettava yhtenäisyyttä näinä kansakunnan olemassaolon vaaran vuosina!"