Japanilaiset valaanpyytäjät testaavat huipputeknologista räjähtävää harppuunaa. Harppuunassa on entistä suurempi räjähdyspanos, josta on apua, kun teurastetaan entistä suurempia uhanalaisia valaita Etelänapamantereen suojelluilla vesillä. Laitteilla surmataan ryhävalaita ja sillivalaita. Japani vetäytyi yksipuolisesti kansainvälisestä sopimuksesta kyseisten lajien suojelemiseksi.

43098.jpg

Räjähtävät harppuunat sinkoavat valaan ruhoon metallinsirpaleita. Sirpaleet pirstoavat suuria hermoja ja verisuonia ja aiheuttavat siten nopean kuoleman.

Valaanpyyntilaivaston mukana on Japanin valastutkimusinstituutin asiantuntijoita määrittämässä superharppuunan tehokkuutta. Japanin kalastuksentutkimuslaitoksen pääjohtaja sanoi, että lahtivalaiden pyytämiseen käytetyt tavalliset harppuunat eivät varmista suurempien valaiden kuolemaa.

 - Koska tutkimusprojektiin on tänä vuonna otettu mukaan lahtivalasta kookkaampia valaslajeja, tarvitsemme mielestämme harppuunan kärkeen voimakkakamman räjähteen, jotta kuolema tapahatuisi välittömästi, hän sanoi.

Japanin puuhat ovat vimmastuttaneet Greenpeacen ja sitä radikaalimman Sea Sheppard -järjestön. Järjestöt pitävät niitä paluuna kaupalliseen valaanpyyntiin.

Viime vuonna Japani ilmoitti kansainvälisestä paheksunnasta huolimatta, että sen valaanpyyntilaivasto tappaisi enintään 50 uhanalaista ryhävalasta ja 50 sillivalasta niiden 935 lahtivalaan ohella, jotka se pyydystäisi Etelänapamantereen vesillä sijaitsevalta Etelämeren valaidensuojelualueelta. Tokio ei tunnusta suojelualuetta.

[Sunday Times: Japan invents super-harpoon to kill whales]