Miksi Israel kesäkuun lopussa aloitti operaation, jossa Gazan alue uudelleenmiehitettiin, tuhottiin sen infrastruktuuri, sillat, tiet, sähkönjakelu, hallituksen rakennukset ja jossa on kuollut tähän mennessä noin sata palestiinalaista ja 27 palestiinalaiskansanedustajaa on vangittu?

Virallisesti siksi koska palestiinalaistaistelijat iskivät Israelin armeijan Kerem Shalomin vartiopisteeseen vangiten yhden sotilaan ja surmaten kaksi. Miksi taistelijat tekivät näin? Tämäkö oli kriisin alkusysäys?

Media harvoin kertoo tapahtumien taustoja tai asettaa niitä oikeaan kontekstiin.

Se mitä tiedostusvälineistä ei käy ilmi (paitsi brittiläisestä The Observer-lehden World in brief-osiosta 25.6. jossa asia muutamalla lauseella mainittiin) on, että palestiinalaistaistelijoiden iskua edeltävänä päivänä Israelin kommandot tunteutuivat Gazan alueelle vangiten kaksi palestiinalaissiviiliä, lääkärin ja hänen veljensä, suoraan rikkoen alueen palestiinalaista hallintavaltaa, joka sille annettiin viime vuoden elokuussa, kun Israel lopetti alueen 38 vuotta kestäneen miehityksen. Tämä oli ensimmäinen kerta tuon jälkeen kun Israelin armeija tunkeutui alueelle. Näiden kahden vangitun miehen kohtaloa ei tiedetä. [1][4]

Edeltävinä viikkoina Israelin armeija ampui vartiopisteistään Gazan puolelle surmaten 30 siviiiliä ja Gazan puolelta oli ammuttu satoja kotitekoisia Qassam-raketteja Israelin rajakaupunkiin Sderotiin usein hyödyttömästi, mutta myös siviilejä vahingoittaen.

Gazan alueen rajat, ilmatila, radiotaajuudet, sähkö ja vesi ovat jatkuvassa Israelin hallinnassa. Palestiinalla ei saa olla armeijaa. Israel estää gazalaisia olemasta yhteydessä länsirannan tai Itä-Jerusalemin palestiinalaisiin. Palestiinan parlamentin tapaamiset voidaan järjestää vain videoneuvotteluina, koska Israel ei salli gazalaisten kansanedustajien matkustamista pois Gazasta.

Vielä jatkuvassa operaatiossaan Israel on YK:n keskiviikkoisen raportin mukaan tehnyt Gazaan 168 ilmaiskua ja laukaissut yli 600 ohjusta ja rakettia. Palestiinalaismilitantit puolestaan olivat ampuneet 177 kotitekoista rakettia Israeliin. [2]

Viimeisimmän uutisen mukaan Gazan alueen palestiinalaistaistelijat aloittavat yksipuolisen tulitauon ja lopettavat rakettien ampumisen. Israel ei toistaiseksi ole kommentoinut tulitaukotarjousta. Aikaisemmin Israel on vannonut jatkavansa operaatiota kunnes se saa sotilaansa takaisin.

Kidnapata vai pidättää?

Kun Israelin sotilaat vangitsevat muun maan kansalaisia Israelin rajojen ulkopuolelta, niistä kerrotaan pidätyksinä ikään kuin se olisi legitiimiä toimintaa. Mutta kun israelilaisia sotilaita vangitaan, sitä sanotaan kidnappaukseksi. Huomatkaa, että siviilien ja sotilaiden vangitsemisen ero on suuri.

Hizbollahin 12.7. vangitsemat kaksi israelilaista sotilasta otettiin kiinni Libanonin Aitaa al-Chaabin kaupungista, kun Israel oli lähettänyt heidät rajan yli. Tämän jälkeen Israelin tiedotusvälineet sanoivat sotilaiden joutuneen kidnapatuiksi Israelin alueelta. [3]

EDIT 24.07.2006: Kuten lähdeviitteestä käy ilmi, näin sanoo siis Libanonin poliisi ja sitä siteeraavat useat aasialaiset uutislähteet.

Yhdysvallat

Ei riitä, että Yhdysvallat tukee Israelia lähes sadan miljardin dollarin vuosittaisella sotilasavulla, johon sisältyy lentokoneita, helikoptereita ja ohjuksia.

22.07.2006 USA nopeuttaa asetoimituksia Israeliin
"Israel pyysi [pommi]toimitusten kiirehtimistä viime viikolla aloitettuaan sodan."

17.07.2006 Guardian: The west must recognise that Israel's agenda is in conflict with its own:
"The Pentagon announced the export of $210m of aviation fuel to help Israel "keep peace and security in the region.""

14.07.2006 Yhdysvallat esti Gaza-päätöslauselman
"[Päätöslauselmassa] vaadittiin Israelia lopettamaan kohtuuton voimankäyttö Gazassa [...ja] palestiinalaisia vapauttamaan sieppaamansa israelilaissotilas."

 - - -
Murros-lehti on suomentanut 20-vuotiaan libanonilaisen opiskelijan Tanua Nasrin lyhyen tekstin: Ketkä ovat terroristeja?

Kuvia ja kommentointia Israelin ilmaiskujen jäljistä Libanonista.

Maailman ihmiset protestoivat Lähi-Idän tapahtumia vastaan. Suurin osa päättäjistä on hiljaa.

_41918660_israelprotest_pa203.jpg     345819.jpg