Lokakuun 17. päivä Yhdysvaltain presidenttin Bush allekirjoitti uuden terrorismilain nimeltä Military Commissions Act.

Laki mahdollistaa habeas corpus menettelyn epäämisen henkilöiltä presidentin valinnan mukaan.

Habeas corpus on menettely, jonka mukaisesti rikoksesta epäillyllä on oltava oikeus päästä riippumattoman tuomioistuimen eteen kuultavaksi. Habeas corpus -aktin tarkoitus on estää mielivaltainen vankina pitäminen.

Välittömästi lain tultua voimaan Yhdysvaltain oikeusministeriö lähetti anomustuomioistuimille tiedoksiannon, ettei niillä enää ole tuomiovaltaa 196:ssa habeas corpus -tapauksessa. Myös mm. Guantanamo Bayn -tapauksia käsittelevälle tuomioistuimelle.

Laki myös antaa presidentille mahdollisuuden tulkita Geneven sopimuksia mielensä mukaan.

Eli henkilö voidaan napata kadulta, pitää vangittuna määräämättömän ajan ilman syytteitä, salassa, rikkomatta yhtäkään lakia. Kuulusteluissa laki sallii viranomaisten käyttää "uusia keinoja", eli kidutus on ok. Vain vakavan pysyvän vamman tuottaminen on kiellettyä. Jos kuulustelijat silti katsovat Yhdysvaltojen lainsäädännön rajoittavan heidän työtään, voivat he edelleen teettää sen alihankkijoilla muissa maissa, joissa kuulustelukäytäntö antaa heille "vapaammat kädet".

Tässä Yhdysvaltalaisen uutisankkurin ja kommentaattorin Keath Olbermannin mielipide uudesta laista:


Lisää keskustelua uudesta laista ja sen mahdollistamista asioista.
Satiirinen Why does habeas corpus hate America? (Suosittelen)

Kirjoituksia:
Kanadalainen Globalresearch terrorismin vastaisista laeista: The Erosion of Democracy and Freedom in America.
Uusi laki otti vallan oikeuslaitokselta valkoiseen taloon: Congress sending a message to courts: Stay out of the war on terror.
Ihmisiä otetaan kiinni jo nyt useasti vain nykyhallinnon kritisoimisesta. Tässä vain yksi tapaus.

Tämä laki on jatkoa useille terrorismin vastaisen taistelun nojalla säädetyille laeille, jotka antavat viranomaisille laajoja valtuuksia kansalaisten yksityisyyden ja kansalaisvapauksien kustannuksella.

EDIT 28.10.06. YLE: Scheinin suomii USA:n terrorilakia